Go by bike!

Go by bike!

Έλα κι σύ!

Έλα κι σύ!

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

"Mέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έχει ή δεν έχει το νησί μας;"



Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας και η αύξηση της τιμής της βενζίνης, έχει φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην οικολογική μετακίνηση και ιδιαίτερα στην επιλογή των Μ.Μ.Μ. ως βασικό τρόπο μετακίνησης. Αυτό μάλλον έχει συμβεί παντού, εκτός από το νησί μας, καθώς η γνώμη του κόσμου για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκοινωνία είναι η εξής: Το 72% θεωρεί την εικόνα τους κακή και το 26% μέτρια για πολύ συγκεκριμένους λόγους:
1. Έχουν πολύ ακριβό εισιτήριο.
2. Έχουν ανεπαρκή δρομολόγια.
3. Η συμπεριφορά των οδηγών δεν είναι η πρέπουσα.
4. Οι στάσεις είναι κάποιες φορές ανύπαρκτες και κάποιες άλλες σε κακή κατάσταση.
5. Δεν είναι πάντα καθαρά τα οχήματα και δεν έχουν αξιόπιστα, συνεπή δρομολόγιά .
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ενώ θα έπρεπε να έχει σημειωθεί αύξηση στη χρήση των Μ.Μ.Μ. , στη Σαλαμίνα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Κάποιοι Δήμοι μάλιστα, όπως της Ηλιούπολης και της Αίγινας (άλλο ένα νησί του Αργοσαρωνικού) διαθέτουν Δημοτική Συγκοινωνία, όχι απαραίτητα δωρεάν, η οποία όμως είναι αξιόπιστη και ανταγωνιστική. 
Ας προσπαθήσουν επομένως, οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί η χρήση Μ.Μ.Μ. είναι δείκτης πολιτισμού σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης.



Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Η κατάσταση των οδοστρωμάτων στη Σαλαμίνα"


Άλλη μία δυσάρεστη διαπίστωση της ομάδας ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου ήταν η κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων σε όλο το νησί μας, σε σημείο μάλιστα που κάνει τους δρόμους εξαιρετικά επικίνδυνους για όλους όσους τους χρησιμοποιούν. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τη στατιστική έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι κάτοικοι του νησιού δεν επιλέγουν να μετακινηθούν με το ποδήλατό τους, επειδή νιώθουν ανασφαλείς για τη ζωή τους, αλλά και για τη ζημιά που ίσως προκληθεί στο ποδήλατό τους. Επίσης, τα έργα της αποχέτευσης μπορεί να καθυστερήσουν την επισκευή των οδοστρωμάτων, αλλά σίγουρα η τωρινή εικόνα είναι τόσο θλιβερή, όσο και επικίνδυνη. Ευελπιστούμε να αλλάξει κάτι το συντομότερο δυνατό από τους αρμόδιους φορείς του νησιού μας.



Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

"Τελικά για ποιους φτιάχτηκαν τα ΠΕΖΟδρόμια;


 Μεγάλη απογοήτευση ένιωσε η ομάδα ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου, όταν διαπίστωσε με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούνται τα πεζοδρόμια από τους κατοίκους του νησιού μας. Χρησιμοποιούνται κατεξοχήν σαν χώροι παρκαρίσματος αυτοκινήτων και καθιστούν το αυτοκίνητο ως τον απόλυτο "άρχοντα των πεζοδρομίων".Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα, ούτε πεζός, αλλά ούτε και ΑμΕΑ έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα πεζοδρόμια, γεγονός που μας γεννά την απορία:"Tελικά, για ποιους έχουν φτιαχτεί τα ΠΕΖΟδρόμια;". 
Μία λύση, ενδεχομένως, θα ήταν η ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας που στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει, παρότι ο μόνιμος πληθυσμός της θα δικαιολογούσε τη λειτουργία της. Πάνω από όλα όμως, συνείδηση χρειάζεται να έχουμε και παιδεία...


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

"Λεωφόρος Αιαντείου...λεωφόρος θανάτου!"


Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Λεωφόρος Αιαντείου αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στο νησί μας. Κατά καιρούς έχουμε δει να συμβαίνουν κάθε είδους τροχαία ατυχήματα (ακόμη και αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα!), πολλά από τα οποία είναι μάλιστα θανατηφόρα.Ωστόσο, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου, καθώς και μετά από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς , διαπιστώθηκε ότι η βασική αιτία της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός ότι δεν τηρείται ο Κ.Ο.Κ. από τους πολίτες. Σε όλο το μήκος της Λεωφόρου το όριο ταχύτητας είναι έως 50 χλμ (και σε σημεία έως 30 χλμ), ενώ παράλληλα υπάρχει διπλή γραμμή. Τα περισσότερα ατυχήματα που έχουν συμβεί είναι είτε από παράνομες προσπεράσεις, είτε από υπερβολική ταχύτητα, ενώ άλλη μία βασική αιτία, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η οδήγηση μετά από ξενύχτι και μέθη στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και με την τήρηση της νομοθεσίας να βοηθήσουμε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων;

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Στο Αιάντειο δεν υπάρχουν πεζοδρόμια..."


Μία από τις διαπιστώσεις της ομάδας ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου ήταν ότι στο Αιάντειο δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Μάλιστα τα σχολεία που πραγματοποιούν περιπάτους έως το ΝΑΤΟ είναι αναγκασμένα να μεταφέρουν τους μαθητές μέσα από το δρόμο με κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών.Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που απεικονίζει το πρόβλημα...
Υπάρχει ο χώρος, μας λείπει το πεζοδρόμιο...




Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

"Το video που μας άγγιξε!"


Πριν αρκετούς μήνες η κ. Ειρήνη και η Χριστιάνα είχαν δεχτεί με χαρά να συνεργαστούν με την ομάδα ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν στη Σαλαμίνα. Στις 9 Φεβρουαρίου, σε μία κατάμεστη αίθουσα η φωνή τους μέσα από την συνέντευξη της ομάδας ακούστηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ευχή όλων μας είναι να υπάρξει παιδεία , με την ευρύτερη έννοια, αυτή της κουλτούρας, για να έχουν όλοι αυτό που δικαιούνται, αλλά στερούνται εξαιτίας μας!

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

"Τίποτα δεν τελειώνει εδώ!"

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας η ομάδα ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου έκανε την παρουσίαση της εργασίας της με διάφορους ευρηματικούς, κατά τη γνώμη της, τρόπους.Η εργασία ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο-καλωσόρισμα για την εκστρατεία της οικολογικής μετακίνησης. Στη συνέχεια, έδειξαν μία παρουσίαση power point για τα προβλήματα, τις προτάσεις και τη δράση της ομάδας, η οποία συμπεριλάμβανε πολλές συναντήσεις με διάφορους φορείς του νησιού μας. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το θεατρικό της ομάδας "Angels & Demons" με θέμα την οικολογική μετακίνηση και το τραγούδι της "Μία πράσινη ιδέα", ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις πάνω στην εργασία. Η ομάδα ecomobility αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συντονιστές καθηγητές της, κ. Δημήτρη Τσιμούρα και κ. Κανάκη Μαίρη, καθώς και τον Δ/ντή του σχολείου μας, κ. Κοτσώνη Δημήτριο. Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι νιώσαμε μεγάλη χαρά που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούμε με πολλούς τρόπους μπροστά στο κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν τελειώνει εδώ και ότι οι προτάσεις μας θα υλοποιηθούν. Αυτός , άλλωστε, ήταν και ο λόγος που το κεντρικό σύνθημα της ομάδας μας ήταν "To Γυμνάσιο Αιαντείου ... επιμένει ecomobility", αφού η εκστρατεία μας έχει ήδη δύο χρόνια ζωής!Σας ευχαριστούμε.



Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

"Αυτές οι δράσεις μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν!"

Οι πεζόδρομοι μας ανήκουν!!!

Μια εξαιρετική συνεργασία από 10 ομάδες που κινητοποιούνται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας!!!


Πότε: 4 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,
Που: στη γωνία Αιόλου και Σταδίου, κοντά στην Ομόνοια.
Τι: Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τον πεζόδρομο με άνεση και ηρεμία, χωρίς να κινδυνεύουμε.
Θα μιλήσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα παρακολουθήσουμε ακροβατικά.
Θα απλώσουμε μουσαμάδες για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μια καλύτερη πόλη.
Πάνω απ’ όλα, θα σταματήσουμε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να μπαίνουν στον πεζόδρομο με αυτοκίνητο ή μηχανή. Θα διεκδικήσουμε, θα περιφρουρήσουμε και θα ομορφύνουμε το χώρο που μας ανήκει.
 Οι πεζόδρομοι ανήκουν σε όλους μας. Ας τους υπερασπιστούμε.
Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο !!!
πηγή: http://mamastodromo.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"Συνάντηση με την Τροχαία Σαλαμίνας"


Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 η ομάδα ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σειρά συναντήσεών της με τους φορείς του νησιού. Τελευταία στη σειρά, αλλά ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση της ομάδας με τον διοικητή της Τροχαίας Σαλαμίνας, ο οποίος καλοδέχτηκε την ομάδα και απάντησε στα ερωτήματα των παιδιών με υπομονή και σαφήνεια. Η ομάδα πήρε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον ΚΟΚ, αλλά και συμβουλές για την συνέχεια του έργου της. 

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"2 χρόνια έρευνας!"


Φέτος το Φεβρουάριο οι ομάδες ecomobility του Γυμνασίου Αιαντείου συμπλήρωσαν 2 χρόνια προσφοράς και έρευνας στην οικολογική μετακίνηση στη Σαλαμίνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία το σύνθημα "Το Γυμνάσιο Αιαντείου ... επιμένει ecomobility!".Θέλουμε πραγματικά με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε το νησί μας, γιατί αν δεν είμαστε μέρος της λύσης, τότε σίγουρα είμαστε μέρος του προβλήματος!