Go by bike!

Go by bike!

Έλα κι σύ!

Έλα κι σύ!

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Δημοτική Πλαζ Ζέφυρος: Προστατεύει τους λουόμενους από τα οχήματα;"



Πριν λίγες μέρες με μεγάλη χαρά καλωσορίσαμε την άνοιξη στο νησί μας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και σύντομα οι πρώτοι τολμηροί κολυμβητές θα ξεχυθούν στις παραλίες. 


Αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι η επικινδυνότητα της Δημοτικής Πλαζ Ζέφυρος στη Λεωφόρο Αιαντείου για τους λουόμενους. Πρόκειται για μία παραλία ιδιαίτερα δημοφιλή για τους κατοίκους του νησιού, η οποία όμως παραμένει σε ένα μεγάλο κομμάτι της εντελώς αφύλακτη από τα οχήματα που διασχίζουν τη Λεωφόρο Αιαντείου. Δεν υπάρχει κανένας προστατευτικός φράκτης ή ειδικές μπάρες, οπότε οι λουόμενοι είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή εκτεθειμένοι στα οχήματα. Σημειώνουμε, επίσης, ότι στο συγκεκριμένο σημείο (ευτυχώς ήταν χειμώνας!) έχουμε δει ακόμη και αυτοκίνητο να πέφτει μέσα στη θάλασσα!


Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν το πρόβλημα και τους οδηγούς να σεβαστούν τον κόσμο που έχει πάει για μία βουτιά το καλοκαίρι!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

"Περιαστικό πράσινο : H απάντηση για τη βελτίωση του μικροκλίματος στο νησί!"


Το περιαστικό πράσινο θεωρούμε ότι είναι μία αξιόλογη λύση στην προσπάθεια για τη βελτίωση του μικροκλίματος στο νησί μας, το οποίο επιβαρύνεται τόσο από τη βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας, όσο και από τη Ρεβυθούσα.
 Για το λόγο αυτό, η ομάδα ecomobility έδωσε δυναμικό παρόν στη δράση του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας στις 25 Φεβρουαρίου 2012, όταν δεντροφυτεύτηκε με μεσογειακά φυτά το άδειο παρτέρι κοντά στα γήπεδα του τένις.
 Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, επετεύχθη και άλλος ένας σκοπός: Nα μη χρησιμοποιούνται τα πεζοδρόμια ως parking φορτηγών κάθε Πέμπτη που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο η Λαϊκή Αγορά!

Όταν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος!



Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Ας δώσουμε ένα ΤΕΛΟΣ στην παράνομη αφισοκόλληση και στις επικίνδυνες διαφημιστικές ταμπέλες στο νησί μας!"


Μία από τις προτάσεις της ομάδας ecomobility τόσο φέτος, όσο και πέρυσι, ήταν να δοθεί ένα τέλος στην παράνομη αφισοκόλληση και στις επικίνδυνες διαφημιστικές ταμπέλες στο νησί μας. Οι λόγοι είναι πολλοί και σε όλους μας γνωστοί. 
Πρώτα από όλα, είναι παράνομες, διότι έχουν γίνει πολλές φορές η αιτία που έχει προκληθεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Επίσης, τις περισσότερες φορές ακριβώς επειδή δεν τις μαζεύει ποτέ κανείς μετά το πέρας των διαφημιζόμενων εκδηλώσεων, στη συνέχεια γίνονται σκουπίδια στους δρόμους με τα γνωστά ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Τέλος, μπαίνουν ακόμη και πάνω σε πεζοδρόμια και παρεμποδίζουν με τον τρόπο αυτό την ελεύθερη διέλευση των πεζών και των ΑμΕΑ. Κάποιες φορές, επίσης, προσβάλλουν ακόμα και την αισθητική μας. Πολλοί Δήμοι έχουν προχωρήσει δυναμικά στην απομάκρυνσή τους και ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί και  στο Δήμο μας.
Η παραπάνω αφίσα βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο μας τις τελευταίες ημέρες. Πέρα από το γεγονός ότι αναρτήθηκε παράνομα, το περιεχόμενό της δεν ταιριάζει καθόλου στην είσοδο του σχολείου μας. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να "ανεχτούμε" προσωρινά τη διαφήμιση κάποιας έκθεσης βιβλίου ή άλλου πολιτιστικού-περιβαλλοντικού γεγονότος, αλλά η συγκεκριμένη εκδήλωση πόσο ταιριάζει στην είσοδο ενός σχολείου;





Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

"Πεζόδρομοι στη Σαλαμίνα: Mια χαμένη υπόθεση..."

Φωτ. Πεζόδρομος στο Χαϊδάρι

H ομάδα ecomobility έψαξε πραγματικά πολύ στην προσπάθειά της να εντοπίσει πεζόδρομους στο νησί μας. Μάλλον τελικά οι πεζόδρομοι δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες των τοπικών αρχών αυτού του νησιού και για το λόγο αυτό εντοπίσαμε μόλις έναν, ο οποίος κάθε άλλο παρά σαν πεζόδρομος χρησιμοποιείται (πίσω από την Εκκλησία του Αγίου Μηνά). Ενδεχομένως, στα χαρτιά να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως πεζόδρομοι, αλλά το θέμα μας είναι πως χρησιμοποιούνται σήμερα και όχι πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται....
Γιατί όμως υπάρχει η ανάγκη για πεζόδρομους; Oι πεζόδρομοι σε όλες τις πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας και του Εξωτερικού αποτελούν σημεία συνάντησης, βόλτας, προστασίας από τα αυτοκίνητα, αγοράς κτλ. Για τους παραπάνω λόγους, σε όσες πόλεις υπάρχουν πεζόδρομοι τα καταστήματα έχουν μεγαλύτερη κίνηση ( βλ. Ερμού, Κατερίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λιβαδειά, Αίγινα, Θήβα, Χανιά, Ελευσίνα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω κτλ) και δεν υπάρχει η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Σαλαμίνα.
Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε μερικά βασικά επιχειρήματα υπέρ της κατασκευής πεζόδρομων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωή μας, ευελπιστώντας να αλλάξουμε όλοι συνήθειες και να γίνουν τέτοια έργα και στη Σαλαμίνα μας. Το που είναι καλύτερο να γίνουν, θα το πουν οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες του συγκεκριμένου κλάδου:


Γιατί να υπάρχει πεζόδρομος;
Οι λόγοι είναι προφανείς. Η πόλη μας είναι φιλική προς το ΙΧ και εχθρική προς τον άνθρωπο.
Έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα ζωής μας να απαλλαγούμε από την κακή συνήθεια της
κατάχρησης του Ι.Χ.. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει ότι οι ατομικές “λύσεις” δεν βοηθάνε κανέναν, ούτε και εμάς τους ίδιους. Μια μικρή, μη-πλήρης λίστα από τα αρνητικά της κατάχρησης του Ι.Χ.:

-Ατμοσφαιρική ρύπανση  και επιπτώσεις στην υγεία
-Ηχορύπανση – Ψυχική υγεία. 
-Προσωπικό οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα την εποχή μας.
-Περιορισμός του ελεύθερου δημόσιου χώρου (πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, πάρκα τείνουν να γίνουν δρόμοι ή πάρκινγκ).
-Καθιστική ζωή, παχυσαρκία.

και τελευταίο αλλά σημαντικότερο απ' όλα:
-Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
Βασικός νόμος: Όταν δεν λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της χρήσης του ΙΧ, τότε τα Ι.Χ. τείνουν να καταλάβουν όλο το χώρο. Τα μέτρα είναι απαραίτητα.
Τέλος, πρέπει να επιδιώξουμε και στο νησί μας :

-Tη βελτίωση των όρων της πεζής μετακίνησης.
- Τα ελεύθερα πεζοδρόμια.
- Την  πρόνοια για όλες τις κατηγορίες ατόμων με δυσκολία στη μετακίνηση (γονείς με
καροτσάκια, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, καροτσάκια λαϊκής)
-Δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
- Περισσότερα δέντρα.
Τέλος έχουμε αιτήματα και από τους συμπολίτες μας:
-Απεξαρτηθείτε από το ΙΧ. Στο βαθμό που μπορείτε αποφύγετε τη χρήση του. Όταν δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο πειραματιστείτε με τους ήπιους τρόπους μετακίνησης.
-Σαν οδηγοί σεβαστείτε την προτεραιότητα των πεζών, των ποδηλατών και των ΜΜΜ.
- Μην παρκάρετε σε σημεία όπου εμποδίζετε το πέρασμα των πεζών.
Ένα είναι σίγουρο!Εκεί που υπάρχει θέληση, πάντα βρίσκεται και ο τρόπος!



                                           Φωτ. Εμπορικός Πεζόδρομος  Χαλανδρίου


Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"ΟΧΙ στη ζεύξη της Σαλαμίνας με την Ηπειρωτική Ελλάδα"


Κατά καιρούς, πολλά έχουν ακουστεί για την περιβόητη, άλλοτε διπλή και άλλοτε μονή, ζεύξη του νησιού μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τι σημαίνει, όμως, ένα τέτοιο έργο και ποιός πραγματικά εξυπηρετείται; Η ομάδα ecomobility, έχοντας ως βασικό της γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα, δηλώνει αντίθετη με το συγκεκριμένο έργο, γιατί πάλι εξυπηρετείται μόνο το αυτοκίνητο και αποθαρρύνεται αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ από το Πέραμα
Τι είναι όμως η βιώσιμη κινητικότητα; Βιώσιμη κινητικότητα, κατά τον καθηγητή κ.Βλαστό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, "σημαίνει καθαρές, υγιείς, ασφαλείς, ευχάριστες, οικονομικές μεταφορές, σε συνθήκες ανθρωπιάς και πολιτισμού, με σεβασμό στην ιστορία και στην κλίμακα της πόλης, στα χαρακτηριστικά του αναγλύφου, στον άνθρωπο και ειδικότερα στους πιο ευάλωτους που είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες. Σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα. Σημαίνει υπευθυνότητα απέναντι στον πλανήτη. Πρόκειται για όρους για τους οποίους η Ελλάδα θα ελέγχεται κατά πόσον τους τηρεί, διότι ότι κάνουμε εδώ έχει επιπτώσεις στους γείτονές μας. Τα ψέματα τελείωσαν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Επομένως, ένα τέτοιο "έργο" κάθε άλλο παρά βιώσιμη κινητικότητα μπορεί να σημαίνει... Βέβαια, επειδή για κάθε τι που απορρίπτεις, πρέπει να έχεις και μία πρόταση, παραθέτουμε τα παρακάτω:
1. Να επεκταθεί άμεσα το metro ή/και το τραμ στο Πέραμα.
2. Να θεωρηθεί η θαλάσσια συγκοινωνία της Σαλαμίνας αστική, προσφέροντας για τους κατοίκους του νησιού μηνιαία κάρτα, μειωμένο εισιτήριο με κοινωνικά κριτήρια και να πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή μετακίνηση των ΑμΕΑ.
3. Να υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων για μία βόλτα στο νησί μας και να γίνει μία αρχή για τη χάραξη και φύλαξη των ποδηλατόδρομων.
Λέμε ΟΧΙ στη ζεύξη, ΝΑΙ στη δημόσια συγκοινωνία, στο περπάτημα, στο ποδήλατο, στην ποιότητα ζωής. Αυτή η φωνή ίσως τελικά αξίζει να ακουστεί!


Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε κεντρικούς παραλιακούς δρόμους""


Μόνιμες θέσεις φαίνεται να καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ακόμη και σε κεντρικούς παραλιακούς δρόμους του νησιού μας, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία. Πέρα από το γεγονός ότι στερούν μία θέση parking από κάποιον που ίσως μια στιγμή της ημέρας την έχει πραγματικά ανάγκη, εμποδίζουν την κυκλοφορία και τη θέα προς τη θάλασσα. Γίνεται βέβαια μία προσπάθεια τελευταία από τη Δημοτική μας Αρχή απομάκρυνσης όλων αυτών των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων κολλώντας το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο προειδοποίησης, αλλά η ασυνειδησία πολλών συμπολιτών μας είναι πραγματικά ανεξήγητη...

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

"300 γυμνοί ποδηλάτες διαδήλωσαν και φέτος στη Λίμα του Περού για την Οδική Ασφάλεια:2830 νεκροί τα θύματα το 2011 "



"Όπως είμαστε γυμνοί τώρα στο δρόμο, έτσι νιώθουμε καθημερινά στους δρόμους που κυκλοφορούμε, γυμνοί και απροστάτευτοι..." δήλωσαν το Σάββατο 10/3/2012 κατά τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας. Στην Ελλάδα τα θύματα από τροχαία ατυχήματα φτάνουν τα 1400 ετησίως...

Αναδημοσίευση από metrodyt.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Eπικίνδυνες Διασταυρώσεις!"


Δυστυχώς, υπάρχουν στην πόλη μας εξαιρετικά επικίνδυνες διασταυρώσεις. Πρόκειται για σημεία που άλλοτε έχουν ελλειπή και άλλοτε ανύπαρκτη σήμανση, παρότι είναι κομβικά για τους πολίτες. Εκτός, όμως, από τις σημάνσεις, λείπουν και οι διαβάσεις των πεζών, οι οποίοι διασχίζουν το δρόμο πάντα με δική τους ευθύνη και ευελπιστώντας στους καλούς τρόπους των οδηγών για παραχώρηση προτεραιότητας..., τους οποίους δεν έχουν όλοι!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Είναι τα ferry boat της Σαλαμίνας "φιλικά" στα ΑμΕΑ και τους πεζούς;"



Έχουμε άραγε αναρωτηθεί εάν τελικά τα ferry boat του νησιού μας είναι "φιλικά" στα ΑμΕΑ και τους πεζούς; Έχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει να μπεις στο ferry boat και να βρίσκεσαι σε αναπηρικό καροτσάκι, να κουβαλάς βαλίτσες ή να κρατάς στα χέρια σου μωρό;Μάλλον, όχι, διότι οι περισσότεροι από εμάς, είτε προτιμάμε την άνεση του αυτοκινήτου μας, είτε απλά λέμε "Υπάρχει και το καραβάκι!", το οποίο όμως δε λειτουργεί όλες τις ώρες... Κάποιοι συνάνθρωποί μας, όμως, για όλους τους παραπάνω λόγους έχουν υποχρεωθεί να εισπνέουν όλα τα καυσαέρια και να βρίσκονται στο κρύο, επειδή τα σκαλιά είναι "Γολγοθάς" για αυτούς...Ας δημιουργηθούν οι συνθήκες για όλους, αφού όλοι μας έχουμε ίσα δικαιώματα στην κυκλοφορία και την μετακίνηση!